Skip to content

Vastgoedinvesteringen Dubai versus Nederland

Dubai en Nederland: Een Kijkje in Vastgoedinvesteringen

Vastgoedinvesteringen bieden wereldwijd kansen voor financiële groei en diversificatie. Zowel Dubai als Nederland staan bekend om hun bloeiende vastgoedmarkten, maar wat maakt investeren in vastgoed in Dubai nu interessanter dan in Nederland? In deze blog zullen we de twee bestemmingen vergelijken en de unieke kansen ontdekken die Dubai biedt ten opzichte van Nederland.

Economische Dynamiek

Dubai staat wereldwijd bekend om zijn snelle economische groei en diversificatie. De stad heeft zichzelf omgevormd tot een economisch knooppunt met diverse sectoren zoals toerisme, handel, technologie en vastgoed. Nederland heeft ook een sterke economie, maar het is belangrijk op te merken dat Dubai een grotere economische groei heeft doorgemaakt, wat kan resulteren in meer kansen voor waardevermeerdering van vastgoed.

Belastingvoordelen en Winstpotentieel

Een van de meest opvallende verschillen tussen de twee bestemmingen zijn de belastingvoordelen. Dubai kent geen inkomstenbelasting, vermogenswinstbelasting en onroerendgoedbelasting voor de meeste vormen van vastgoed. Nederland heeft daarentegen een complex belastingstelsel met diverse belastingen op inkomen en op vastgoed. Dit betekent dat investeren in Dubai potentieel hogere nettorendementen kan opleveren. Daarnaast rekent Nederland sinds 2021 forse overdrachtbelasting voor vastgoed investeerders, straks meer hierover.

Internationale Connectiviteit en Vraag

Dubai geniet van een uitstekende internationale connectiviteit als gevolg van de strategische ligging tussen verschillende werelddelen. Dit heeft geresulteerd in een continue stroom van toeristen en zakenreizigers, wat een stabiele vraag naar vastgoed en accommodatie heeft gegenereerd. Hoewel Nederland ook een belangrijke handelspartner is, kan Dubai’s rol als wereldwijd zakelijk centrum en toeristische bestemming resulteren in een potentieel grotere vraag naar vastgoed.

 

Diversiteit en Levensstijl

Dubai’s kosmopolitische aard trekt mensen van over de hele wereld aan, wat heeft geleid tot een diverse en bloeiende gemeenschap. Nederland staat ook bekend om zijn internationale karakter, maar Dubai biedt mogelijkheden om te investeren in vastgoed dat aantrekkelijk is voor expats, toeristen en zakenmensen die op zoek zijn naar hoogwaardige accommodatie en moderne voorzieningen.

Regulering en Ondersteunend Klimaat

Dubai heeft actieve stappen ondernomen om het investeringsklimaat te ondersteunen en buitenlandse investeerders aan te trekken. De overheid heeft gunstige regels en voorschriften ingevoerd om investeerders te beschermen en investeringen te vergemakkelijken. Dit kan investeerders geruststellen en het investeringsproces versnellen. In tegensteling tot Nederland, is de Nederlandse overheid de vastgoed markt steeds meer gaan reguleren. Denk bijvoorbeeld aan de overdrachtbelasting voor investeerders die sinds 2021 is ingegaan om de woningmarkt voor beleggers meer te gaan regulren. Deze is zelfs vanaf 1 januari 2023 omhoog gegaan van 8% naar 10,4%.

Een voorbeeld:

Tot 2021 betaalde je altijd 2% overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning in Nederland, ongeacht of je koper of belegger
was. Nu, als je een woning van bijvoorbeeld €400.000 koopt om te verhuren, betaal je maar liefst € 41600 euro aan overdrachtsbelasting (10,4%), nog voordat je de sleutels krijgt.

Daarnaast kennen we in vele steden de kamerhuurvergunning en zien we in Nederland ook de middenhuurregulering van Minister Hugo De Jonge die veel beleggers heeft afgeschrikt om nog te investeren in vastgoed in Nederland.

Wij zijn als actieve beleggers ook in Nederland van mening dat dit niet ten goede komt aan de Nederlandse woningmarkt. We zullen in deze blog hier niet te lang bij stilstaan, maar we komen in ieder geval tot de conclusie dat de regulering belemmerend werkt. We zien in Dubai een uitstekend alternatief, misschien nog wel beter?

Conclusie

Hoewel Nederland een stabiele en ontwikkelde vastgoedmarkt heeft, zijn er op dit moment nog weinig kansen om te investeren in vastgoed door de fiscale belemmeringen (Overdrachtbelasting en Box3 vermogenheffing) en andere reguleringen.  Dubai daarentegen heeft unieke voordelen die aantrekkelijk kunnen zijn voor investeerders op zoek naar internationale expansie en diversificatie. Het belastingvoordeel, de economische dynamiek, internationale karakter en de culturele diversiteit van Dubai creëren een omgeving die mogelijk hogere rendementen en groeikansen biedt in vergelijking met Nederland.

Het is echter essentieel om bij elke investeringsbeslissing waar dan ook grondig onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen om uw keuze af te stemmen op uw financiële doelen en risicobereidheid.

Share this post